INFO:
Dziś jest: 20 wrzesnia 2020, imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty

W tym dziale publikujemy i piszemy dla Was artykuły o najciekawszych tematach z życia codziennego.

Ile naprawdę wynosi przeciętna płaca?

W 2018 r. mediana wynagrodzenia brutto zarobków w jednostkach zatrudniających powyżej 9 osób wyniosła 4094,98 zł.  Na rękę z takiej kwoty to niecałe trzy tysiące złotych przy umowie o pracę, czyli 2 975 zł. Średnia pensja w gospodarce wyniosła w trzecim kwartale 2019 roku około 5120 zł brutto. Mało kto może się nią pochwalić.

Skargi do Państwowej Inspekcji Pracy na upały w pracy

Państwowa Inspekcja Pracy przyjęła w tym roku już 391 skarg pracowników, którzy skarżą się na zbyt wysoką temperaturę i brak zimnych napojów – informuje dziennik „Rzeczpospolita”.

W Belgii 96 proc. pracowników obejmują układy zbiorowe. W Polsce zaledwie 10 proc.

Opublikowano dnia 20.12.2017 15:01

Znikoma ilość branżowych układów zbiorowych skutkuje niskimi wynagrodzeniami nie tylko jeśli chodzi o płacę minimalną, lecz przede wszystkim średnie zarobki, to jeden z głównych wniosków polsko-belgijskiej konferencji dot. wynagrodzeń i układów zbiorowych.

24.05.2017 r. Jak przyciągnąć pracownika?

Wynagrodzenia i świadczenia pracownicze, stabilność zatrudnienia oraz przyjazna atmosfera w miejscu pracy to najważniejsze czynniki, które zdaniem pracowników decydują o atrakcyjności pracodawcy. Na znaczeniu w istotny sposób zyskuje równowaga między pracą a życiem prywatnym – wynika z badania Randstad Employer Brand Research.

16.06.2016 r. Solidarność: Emerytury pomostowe nie powinny wygasać

Osoby pracujące w szczególnych warunkach nie mogą być tylko dawcami składek na Fundusz Emerytur Pomostowych. Nie poprawiają się warunki ich pracy, a potem mogą nie otrzymać nigdy świadczenia. Przede wszystkim zaś emerytury pomostowe nie powinny mieć charakteru wygasającego - mówili związkowcy podczas posiedzenia zespołu ubezpieczeń RDS gdzie omawiano temat emerytur pomostowych.

starsze »
1/4